De oudere voet

Klachten aan de voeten kunnen door verschillende redenen ontstaan en vervelende gevolgen hebben. Denk hierbij aan pijnklachten, functiestoornissen, standsveranderingen aan de voet of tenen, huid- of nagelproblemen en mobiliteitsklachten. Een aantal voorbeelden van situaties waarbij dergelijke voetklachten kunnen ontstaan worden hieronder beschreven.

1. Artrose
In het geval van artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen. Dit kan bij het ouder worden gewrichtspijn en stijfheid als gevolg hebben.

2. Afvlakking van het voetgewelf
Deze aandoening ontstaat door het ontbreken van kracht en flexibiliteit in de spieren en pezen die de voet dienen te ondersteunen. Hierdoor wordt de voet onvoldoende gesteund en ontstaat afvlakking van het voetgewelf.

3. Standsafwijkingen van de voeten en tenen
Evenwichtsproblemen zijn een bekend fenomeen bij het ouder worden. Tijdens het lopen compenseren de tenen de instabiliteit. Hierdoor ontstaan hamer- en klauwtenen.

4. Atrofie van de huid
Zichtbare symptomen van atrofie van de huid zijn een droge en schilferige huid, pigmentvlekken, witkleurige ouderdomsvlekjes en eczeem. Deze symptomen ontstaan doordat de huid dunner en kwetsbaarder wordt. Het huidoppervlak wordt daarbij ruwer. Daarnaast neemt de elasticiteit en zweetproductie van de huid af, en bevat de huid minder talg. Atrofie van de huid kan leiden tot een slechtere wondgenezing, wat vervolgens de kans op infecties vergroot.

5. Verlies van vetpolster
De voet bestaat uit onder andere botten, gewichtskapsels, ligamenten, spieren, bloedvaten en zenuwen. Vetpolster speelt een belangrijke rol in het beschermen van deze onderdelen van de voet tegen overbelasting. Het verlies van vetpolster kan iemand het gevoel geven op botjes te lopen. Dit probleem kan onder ouderen voorkomen, met name onder de voorvoet en hielen.

6. Verkleuringen en dikker worden van de nagel
De bloedcirculatie staat sterk in verband met de gezondheid van de nagel. Een verminderde doorbloeding zorgt ervoor dat de nagel onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor de nagelgroei vertraagt. De nagel wordt vervolgens dikker en verkleurt. Daarnaast zal de nagel zich minder goed kunnen verweren tegen infecties met micro-organismen.

7. Vaatproblemen
Bloedcirculatie heeft veel invloed op de voeten. Zo kan een verminderde bloedcirculatie leiden tot uiteenlopende klachten zoals koude voeten, warme voeten, oedeem, bruine verkleuring van de huid, spataderen en wonden die niet optimaal genezen.

8. Aanwezigheid van ziekten
Naarmate het ouder worden ontstaan meer ziekten die tevens effect kunnen hebben op de gezondheid van de voeten. Voorbeelden van soortgelijke ziekten zijn reuma, diabetes, artrose, artritis, neurologische afwijkingen en polyneuropathie.

9. Niet goed passend schoeisel
Ouder worden gaat regelmatig gepaard met een verandering van de vorm en grootte van de voet. Een vermindering van vetpolster leidt bijvoorbeeld tot een afvlakking van de voetgewelven. De voet wordt hierdoor in vele gevallen langer en slanker. Daarentegen is het
ook mogelijk dat de voet breder en boller wordt. Dit wordt vaak veroorzaakt door verminderde doorbloeding. Deze veranderingen in de vorm van de voet kunnen als gevolg hebben dat schoenen niet langer passen.

Behandeling
Gelukkig bestaat er vrijwel altijd een behandeling voor voetklachten. Deze behandelingen kunnen berusten op het dragen van steunzolen. Steunzolen kunnen op verscheidene manieren helpen bij dergelijke problemen. In het geval van een teenstandsafwijking kan een corrigerende- of druk verdelende steunzool hulp bieden. Dit wordt bereikt met demping, of een beschermende of correctieve siliconeorthese. U kunt tijdens een behandeling ook doorverwezen worden naar een medisch pedicure of een schoenadvies krijgen.

Heeft u last van voetklachten?
De bovengenoemde klachten kunnen ontstaan bij het ouder worden. Komen ze overeen met klachten die u zelf meemaakt? Onze registerpodoloog helpt u graag met het vinden van de beste manier om u zo goed mogelijk van u klachten af te helpen. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op of maak direct een afspraak via onze website www.podo-start.nl

Tel: 079-362 16 25 (telefoondienst) of 06-340 46 335 (praktijkassistente)