Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Er ontstaat een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.

Bij fysiek belastende beroepen komen veel voetklachten voor: Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid va werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch of elektrisch geleidend.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Voorbeelden zijn EMMA, Elten, Neskrid en Atlas. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw registerpodoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant. Let op iedere fabrikant heeft zijn eigen regels het beste is eerst contact op te nemen met de fabrikant. Andere schoenmerken hebben nog geen werkbare oplossing om steunzolen in schoenen te dragen.
Om dit op te lossen gebruiken wij hiervoor in de regel speciale afdekmaterialen voor inlays.

Richtlijnen voor het vervaardigen

De zool moet worden gemaakt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij EMMA moet dit bijvoorbeeld een driekwart zool zijn. Er mag geen materiaal onder de neusbescherming te vinden zijn

Registratie van afdekmateriaal

Er moet speciaal afdekmateriaal worden gebruikt bij de vervaardiging van de steunzool. Op de verpakking van dit afdekmateriaal staat een registratienummer die via emmasafetyfootwear.com wordt aangemeld. De registerpodoloog krijgt een bevestigingsmail voor de administratie. Met een watervaste stift wordt de naam en het registratienummer onder de zool geschreven.