Ons Werk

Wat is podologie?

Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet. Dit bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals ortheses, schoen- en zoolcorrecties.

Ook klachten aan het houdings-en bewegingsapparaat (bijv. specifieke rugklachten) die door voetklachten worden veroorzaakt, kunnen door de podologie worden voorkomen en behandeld.

Registerpodologen spelen een belangrijke rol binnen het veld van de gezondheidszorg. Het beroep “podoloog” is niet beschermd, dat impliceert dat eigenlijk iedereen zich “podoloog” mag noemen. Mede daarom is er een landelijke organisatie opgericht waar alleen registerpodologen zich kunnen inschrijven die aan bepaalde eisen voldoen. Deze eisen hebben betrekking op:

 • De genoten opleiding
 • Aard van de verleende zorg
 • Tarifering
 • Protocollering
 • Na- en bijscholing en kwaliteitsbewaking hiervan

Deze landelijke organisatie voor de podologie (“LOOP”) beheert de registers van ingeschreven leden en alleen zij mogen zich REGISTERPODOLOOG noemen.

img-200x300

Wij kunnen u helpen bij bijvoorbeeld de volgende klachten:

 • te veel spierspanningen, krampen

 • blokkades in nek of rug

 • hernia`s

 • diverse zenuwpijnen

 • schouder-, knie-, heupklachten

 • artrose en andere slijtage

 • slijmbeurs

Wie kan bij ons terecht?

Een registerpodoloog valt binnen het ADL-2 segment. In dit segment richten wij ons op het voorkomen en behandelen van klachten in het algehele houdings-en bewegingsapparaat die hun ontstaan vinden in de (stand van de) voet.

Ieder die klachten ervaart als enkelpijn, kniepijn, heup-, rug- of schouderpijn, die hun ontstaan vinden in de voet, kunnen door ons worden onderzocht en behandeld.

Tijdens ons onderzoek verzamelt de registerpodoloog gegevens voor een therapieplan. Daaruit vloeit een advies voort over een therapiezool, die een corrigerende, stabiliserende en/of accommoderende werking kan hebben.

In onze  paraktijk passen wij ook Podoposturale therapie toe indien houdingsklachten voet gerelateerd kunnen zijn

De belangstelling voor de podoposturale zolen is de laatste jaren sterk toegenomen. De grondlegger van deze therapie is de Franse neuroloog Dr. R.J. Bourdiol, die op dit specifieke gebied wetenschappelijk onderzoek heeft verricht.

Het onderzoek richtte zich voornamelijk op de menselijke houding en de mogelijkheid hierop invloed uit te oefenen, o.a. door middel van kleine elementen die onder het zoolvlak van de voeten worden geplaatst. Deze elementen van slechts enkele millimeters dikte worden vervat tussen twee plaatjes leer, waardoor ze het uiterlijke kenmerk van een zooltje krijgen, tegenwoordig ook aangevuld met ondersteunende, mechanisch corrigerende en drukontlastende technieken.

De zooltjes werken via de propriocepsis direct in op het actieve houdings- en bewegingsmechanisme van ons lichaam, waarbij de voet het aangrijpingspunt is om deze houdings- veranderingen te bewerkstelligen. Deze methode wordt ook in Nederland toegepast door artsen, fysiotherapeuten en voetverzorgers die de opleiding tot Podoposturaal therapeut gevolgd hebben.

In onze praktijk is zowel uitgebreide kennis en ervaring in de podoposturale therapie als in de registerpodologie A en B aanwezig. Voor meer informatie verwijzen we u naar de websites van de beroepsverenigingen.

Introductievideo

Even voorstellen

Herkent u in een van bovenstaande klachten? Maak dan een afspraak in een van onze vestigingen.