De binnenzool van de schoen dient absoluut vlak te zijn. Dit betekent dat ingebouwde voetbedden of voorvoetsteunen beter meteen verwijderd kunnen worden alvorens u uw nieuwe zolen er in plaatst. Op deze manier loopt u op zolen die aangepast zijn aan uw voeten.
Eigenschappen voor een geschikte schoen voor uw individueel aangemeten steunzolen:
- Een stevig en voldoende hoog contrefort (hielstuk) is noodzakelijk om de hiel te kunnen stabiliseren. Zeker bij de sportschoen mag het hielstuk niet bewegen t.o.v. de zool. Dit om blessures te voorkomen.
- De hakhoogte mag maximaal 2 tot 4 cm bedragen. Voor voldoende stabiliteit adviseren wij een brede hak. Als de hakken scheef aflopen (slijten) heeft dit ook invloed op de stand van de voet. Laat daarom tijdig uw hakken door de schoenmaker weer herstellen.
- Een stevig geleng van de schoen voorkomt dat de voetspieren overbelast worden. Om dit te bereiken dient er een versteviging aangebracht te zijn.
- Een stevige (stijve) loopzool voorkomt voorvoetklachten. Ter hoogte van de tenen mag de schoen iets buigen. Daardoor blijft het afwikkelen goed mogelijk.
- De voorzijde van de schoen dient voldoende breed en hoog te zijn zodat de tenen vrij kunnen bewegen. Het opmeten van de breedte van de voet verdient aanbeveling bij het kopen van een goed passend paar nieuwe schoenen. Bij pijnlijke tenen en/of uitsteeksels aan de voet dient de voorzijde van de schoen geen voelbare naden te bevatten.
Een aantal tips voor de aanschaf van een schoen:
- Bij het kopen van nieuwe schoenen is het verstandig de schoenen te passen met uw steunzolen!
- Het is belangrijk dat u schoenen aanschaft met een uitneembaar voetbed waar uw zolen inpassen.
- Koop uw schoenen bij voorkeur in de namiddag, uw voeten kunnen in de loop van de dag wat opzetten.