Veelgestelde Vragen

Omdat wij vaak dezelfde vragen ontvangen, hebben we een overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen en onze antwoorden hierop.

Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op via onze mail info@podo-start.nl met vermelding van uw naam en geboorte datum. Wij helpen u graag verder.

Wat is een registerpodoloog?

De registerpodoloog herkent en behandelt klachten aan uw voeten en houding die te maken hebben met de stand van uw voeten. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico’s bij) de kindervoet in de groei. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de registerpodoloog ook een schoenspecialist.

Podologie is voetkunde. De voet staat daarbij dus niet op zichzelf, maar vormt een geheel met de rest van het houding- en bewegingsapparaat, zoals uw knieën, heupen, rug en nek.

Registerpodologen hebben een opleiding op hbo-niveau gevolgd aan de Academie voor Podologie en volgen regelmatig bij- en nascholingen om op de hoogte te blijven van de meeste actuele ontwikkelingen. Ze staan geregistreerd in het kwaliteitsregister van Stichting LOOP. Vandaar de naam registerpodoloog. Daarnaast is het diploma registerpodoloog gecertificeerd door Stichting Hoger Beroepsonderwijs.

Wat moet ik meenemen bij mijn eerste afspraak?

Bij uw eerste afspraak is het raadzaam de volgende gegevens paraat te hebben:

 • Een omschrijving van uw klachten
 • De schoenen die u het meeste draagt, dit mogen er meerdere zijn. En als u sport neemt u dan ook de sportschoenen mee.
 • Uw identiteitsbewijs (paspoort of rijbewijs)
 • Uw verzekeringsgegevens
 • Uw contactgegevens
 • Optioneel: als uw verzekering daar om vraagt neemt u dan een verwijzing van de huisarts mee (in de meeste gevallen hoeft een verwijzing niet)

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

U kunt met of zonder verwijzing van een arts naar een registerpodoloog. Sommige verzekeraars vragen een verwijzing om voor vergoeding in aanmerking te komen. Los van de vraag of een verwijzing nodig is, werkt de registerpodoloog graag samen met andere zorgverleners en zal in overleg met u een rapportage voor uw huisarts verzorgen.

Hoe lang duurt een podologisch onderzoek?

Het podologisch onderzoek duurt gemiddeld 30 minuten. Daarna zal de podoloog uw dossier uitwerken en zonodig versturen naar de verwijzer (eventueel in overleg met u).

Wat houdt een podologisch onderzoek in?

Tijdens een consult probeert  de registerpodoloog erachter te komen waar de pijn zit en waar deze vandaan komt. Hiervoor loopt hij een aantal onderdelen met u door.

 • Anamnese: De podoloog vraagt naar uw dagelijkse loopgedrag (sport, hobby, beroep), uw klachten en de voorgeschiedenis van uw klachten.
 • Ganganalyse: De podoloog laat u een stukje lopen om uw looppatroon te analyseren.
 • Houdingsanalyse: Uw houding wordt bekeken
 • Functieonderzoek: De podoloog controleert of uw voeten op de juiste manier functioneren.
 • Voet en- en schoeninspectie: Er zal een scan (3D) gemaakt worden van uw voet. Hiernaast kijkt de podoloog naar de slijtage van uw schoenen.

Hoe lang duurt het voordat mijn zolen klaar zijn?

Na 3 á 5 werkdagen kunt u uw zolen op de op uw gewenste locatie ophalen. U hoort van de podoloog wanneer ze klaar zijn.

Moet ik nog terug voor een controle?

Een nacontrole is zeker belangrijk. Na 6 á 8 weken na het inlopen van uw inlays zal de controle plaatsvinden. Tijdens dit bezoek bespreekt u of de zolen aan uw verwachtingen voldoen en zal er nog een meting worden uitgevoerd . In sommige gevallen is er nog een kleine correctie nodig.

Worden de consulten en de inlays vergoed door mijn zorgverzekering?

Dit hangt af van uw verzekeringspolis. Voor informatie hierover kunt u uw polisvoorwaarden nakijken en/of contact opnemen met uw verzekeringsmaatschappij. Ook kunt u uw verzekerring checken via Loop Vergoedingen.

Hoe lang gaan de inlays gemiddeld mee?

Dit is afhankelijk van de intensiviteit van het gebruik. Bij “normaal” gebruik gaan we uit van een gemiddelde periode van 2 jaar. Bij intensiever gebruik is het verstandig uw inlays na een jaar te laten controleren.

Kan mijn kind ook naar de podoloog?

Ja dat kan. Wanneer er een afwijkende stand geconstateerd is kan het zinvol zijn om preventief podotherapeutische zolen te laten maken ter voorkoming van klachten.

Hoe eerder u begint met het actief corrigeren van de voeten en benen van uw kind, hoe meer effect het zal hebben op latere leeftijd. Wanneer uw kind nog in de groei zit kan een actieve correctie van de voeten ervoor zorgen dat de voeten blijvend gecorrigeerd worden.

Naast het preventief dragen van zolen zijn de schoenen waarop uw kind loopt ook van belang. Bij een stevige schoen met een goede pasvorm kan de voet van uw kind al deels gecorrigeerd worden en klachten voorkomen. Vraag de podoloog naar een goed schoenadvies.

Wat moet ik doen als ik mijn afspraak niet kan nakomen?

Belt u dan binnen 24 uur onze telefoondienst of stuur ons een mail. Zo kan uw ingeplande tijd weer gebruikt worden voor een andere cliënt en voorkomt u een factuur voor de voor u ingeplande tijd.

Ik ben diabetespatiënt. Kan ik voor voetzorg ook bij u terecht?

Diabetische voetzorg gaat via verwijzing van uw huisarts naar een zorggroep. Informeer hiervoor bij uw huisarts.
 

Ik ben reumapatiënt. Kan ik voor voetzorg ook bij u terecht?

Reumatische voetzorg gaat via verwijzing van uw huisarts naar een zorggroep. Informeer hiervoor bij uw huisarts. Meer informatie? Klik hier!

Hoe lang moet ik op deze zolen blijven lopen?

Afhankelijk van uw zorgvraag kan dit 6 maanden tot meerdere jaren zijn. Uw zorgvraag kan acuut of chronisch zijn.

 • Acuut: wanneer uw zorgvraag acuut is, zullen wij er altijd naar streven dat u uw zolen niet langer hoeft te gebruiken dan nodig is. Hiervoor zullen we het zelf-herstellend vermogen van uw voet waar mogelijk stimuleren d.m.v. een  steunzool/therapiezool. Dit kan, afhankelijk van uw vraag, 12 tot 24 maanden duren.
 • Chronisch: wanneer uw zorgvraag chronisch is houdt dat in de meeste gevallen in dat u uw zolen voor langere tijd zult moeten dragen. In dat geval raden wij u aan om eens in het jaar een afspraak met ons te maken zodat we de ingezette zorg voor uw voeten tijdig bij kunnen sturen. Afhankelijk van de zorgvraag zult u de zolen meerdere jaren moeten dragen om het gewenste effect te behalen en te behouden.
questions-webinar-300x242